Babka Jajowata łuski mielone
Babka jajowata (Plantago ovata) łuski mielone. Łuski psyllium zawierają duże ilości błonnika, są również bogate w związki
śluzowe, które w kontakcie z wodą pęcznieją i tworzą śluzową masę.
Sztuczne substancje dodawane do żywności i jedzenie przetworzonych produktów powodują obniżenie ogólnej sprawności jelit. Słaba przemiana materii i zaburzenia flory bakteryjnej oddziałują negatywnie na nasze samopoczucie – fizyczne i psychiczne. Jelita są tak...
Sztuczne substancje dodawane do żywności i jedzenie przetworzonych produktów powodują obniżenie ogólnej sprawności jelit. Słaba przemiana materii i zaburzenia flory bakteryjnej oddziałują negatywnie na nasze samopoczucie – fizyczne i psychiczne. Jelita są tak samo ważną częścią organizmu jak mózg, ponieważ stymulują układ nerwowy i wymagają ochrony - dlatego firma Natvita proponuje rozwiązania, które poprawią pracę jelit i zachowają ich bezpieczeństwo. Zapraszamy do zapoznania się z naszym asortymentem suplementów i preparatów wspomagających pracę jelit.
Wśród udostępnianych przez nas produktów na jelita znajdują się między innymi:
- błonnik – przyspieszający przemianę materii, zalecany np. przy zaparciach lub problemach z uregulowaniem defekacji.
- organiczne koncentraty probiotyczne (do rozcieńczenia) – uzupełniają florę bakteryjną jelit, wzmacniają odporność, chronią jelita.
- prebiotyki jak na przykład inulina z cykorii, czy proszek z bananów będące pożywieniem dla bakterii probiotycznych wspomagając ich naturalne namnażanie.
- suplementy diety – np. spirulina, chlorella które zawierają dużą ilość białka, błonnika, witamin i pierwiastków mineralnych, które oczyszczają jelita z toksyn.
- colostrum uszczelniające jelita, podnoszące odporność organizmu.
- triphala oczyszczająca jelita i poprawiająca samopoczucie.
Jelita wchłaniają składniki odżywcze, ale też powinny pozbyć się resztek pokarmowych - tych, które nie zostały strawione. Takie zadanie ma właśnie błonnik - jeśli wraz z pożywieniem dostarczany jest w zbyt małych ilościach, trzeba go uzupełnić. Oferowana przez nas postać jest wygodna i łatwa do przyrządzenia – wystarczy wsypać 2 łyżeczki błonnika do szklanki i zalać je ciepłą wodą. Po około 15 minutach, miksturę należy wymieszać i wypić.
Podobne atuty mają naturalne koncentraty probiotyczne, które dostarczają żywe kultury bakterii. Dzięki nim jelita zachowują równowagę bakteryjną. Niektóre z bakterii są bardzo potrzebne dla prawidłowego przebiegu np. defekacji, ale wskutek różnych czynników (także zewnętrznych - np. stresu, zmęczenia, wdychania zanieczyszczonego powietrza, spożywania chemii, alkoholu itp.) dochodzi do zaburzenia.
Wszystkie produkty NatVita zawierają wskazówki dotyczące stosowania. Nadają się na prezent dla bliskiej osoby, która zmaga się z problemami ze strony jelit - mogą to być naprzemienne biegunki i zaparcia, bóle brzucha, wzdęcia, ogólny dyskomfort. Za objawy nieoczywiste, a wynikające często ze złej kondycji jelit, uważa się: spadek koncentracji, ospałość, nastroje depresyjne i lękowe.
Zdaniem dietetyków za funkcjonowanie mózgu odpowiadają w dużej części jelita. To co dostarczamy jelitom w postaci żywności, determinuje codzienne życie - poziom energii i motywacji, relacje rodzinne i zawodowe, a także stan zdrowia. Nie oznacza to jednak, że nasz sposób odżywiania musi się całkowicie zmienić i restrykcyjnie ograniczyć. Produkty na jelita niosą ulgę w dolegliwościach i korzystniej wpływają na ich aktywność. Są naturalne, bezpieczne i ochronne dla różnego typu zbilansowanych diet. Mogą być stosowane przez wegetarian i osoby z nietolerancją laktozy lub glutenu.
Subcategories
Babka jajowata (Plantago ovata) łuski mielone. Łuski psyllium zawierają duże ilości błonnika, są również bogate w związki
śluzowe, które w kontakcie z wodą pęcznieją i tworzą śluzową masę.
Babka jajowata - Plantago ovata (Plantago ispaghula) -występuje na terenach dobrze nawodnionych i nasłonecznionych. W naturalnym środowisku znaleźć ją można w Hiszpanii i na Wyspach Kanaryjskich. Nasiona babki jajowatej dzięki dużej zawartości błonnika dzięki czemu działają oczyszczająco oraz wspomagają pracę jelit.
Inulina jest białym proszkiem występującym naturalnie w łodygach roślin, bulwach oraz kłączach. Ma słabo wyczuwalny słodki smak. Można ją wykorzystywać w kuchni. Sprzyja rozwojowi flory bakteryjnej jelit.
Spirulina platensis jest glonem należącym do gromady sinic, występującym w różnorodnych warunkach środowiskowych. Po raz pierwszy został wyizolowany przez Turpina w 1827 roku z wody strumienia. Tę sinicę można spotkać w: glebie, piasku, bagnach, morskiej wodzie, słodkiej i słonej wodzie jezior, tropikalnych jeziorach, a nawet w ciepłych źródłach.
Organiczny koncentrat z pozytywnymi kulturami bakterii probiotycznych.
Bio Probiotyk - organiczny koncentrat napoju probiotycznego NatVita – odmiana z owocami Papai i Yerba Mate przyczynia się do zdrowego i prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego.
Bioaktywny, bezalkoholowy, orzeźwiający koncentrat napoju probiotycznego z fermentacji ziołowo - owocowej. Charakteryzuje się świeżym ziołowo - owocowym aromatem i naturalnym, kwaskowo - pobudzającym smakiem.
Babka jajowata - Plantago ovata (Plantago ispaghula) -występuje na terenach dobrze nawodnionych i nasłonecznionych. W naturalnym środowisku znaleźć ją można w Hiszpanii i na Wyspach Kanaryjskich. Nasiona babki jajowatej dzięki dużej zawartości błonnika działają oczyszczająco, wspomagająco na pracę jelit, i przeczyszczająco.
BIO Vita Biosa Eliksir to oryginalna mieszanka 19 organicznych wyciągów roślinnych oraz organicznej melasy poddanych procesowi fermentacji bakteriami kwasu mlekowego prosto z Danii. Zawiera cenne olejki eteryczne, ponad 40 mikroelementów oraz pożyteczne mikroorganizmy i probiotyki z uprawy ekologicznej.
Triphala to mieszanka trzech rodzajów owoców: Amalaki (Phyllanthus emblica), Bibhitaki (Terminalia bellirica) oraz Haritaki (Terminalia chebula), które wspomagają procesy trawienne, oczyszczają układ pokarmowy oraz poprawiają samopoczucie.
Jest to drzewo pochodzące z rodziny trudziczkowatych – Combretaceae - dorasta do 24 m wys. Owocem jest zielonożółty lub brunatny pestkowiec, jajowaty, do 2,5 cm długości. Owoc migdałecznika w Tybecie nazywany Arura - „owoc długiego życia”.
Stosowany przy kaszlu, kłopotach trawiennych, stanach zapalnych, wzdęciach, zaparciach i hemoroidach.
Produkt jest mieszaniną nasion dwóch gatunków roślin: Babki płesznik i Babki jajowatej.
Ostropest witalny jest połączeniem ziaren ostropestu plamistego (Silybum marianum) oraz babki płesznik (Plantago psyllium) w proporcjach 2:1.
Triphala to mieszanka trzech rodzajów owoców: amalaki (Phyllanthus emblica), bibhitaki (Terminalia bellirica) oraz haritaki (Terminalia chebula), które wspomagają procesy trawienne, oczyszczają układ pokarmowy oraz poprawiają samopoczucie.
Inulina z Agawy stosowana jest jako stabilizator i zagęstnik do sosów oraz zup. Nadaje się również do wypieków. Inulina występuje naturalnie w łodygach roślin, bulwach oraz kłączach. Ma słabo wyczuwalny słodki smak. Zaletą tego naturalnego prebiotyku jest pozytywny wpływ na naszą florę bakteryjną (pozytywne bakterie w jelitach).
Chlorella to zielenice występujące niemal na całej ziemi. Jej poszczególne gatunki można znaleźć zarówno w wodach słodkich, jak i w morzach oraz oceanach. Ich komórki chronione są warstwą, zawierającą chitosan. Produkt posiada wysoką zawartość białka, błonnika oraz takich minerałów jak żelazo, cynk i wapń. Produkt charakteryzuje się również zawartością witamin B1, B2, B3, B6, B9, B12, E, K.
Chlorella to zielenice występujące niemal na całej ziemi. Jej poszczególne gatunki (jest ich około 100) można znaleźć zarówno w wodach słodkich, jak i w morzach oraz oceanach. Ich komórki chronione są warstwą, zawierającą chitosan. Produkt posiada wysoką zawartość białka, błonnika oraz takich minerałów jak żelazo, cynk i wapń. Produkt ma także wysoką zawartość witamin B1, B2, B6, B12, E.
Spirulina hawajska (Arthrospira platensis) Premium. Charakteryzuje się najwyższą czystością na rynku światowym. Jedna z niewielu roślin zawierająca tak wysoki poziom beta karotenu, witamin - zwłaszcza z grupy B oraz mikroelementów.
Spirulina hawajska (Arthrospira platensis) Premium - tabletki prasowane na zimno.
Algi słodkowodne o wysokiej zawartości minerałów. Jeden z najbogatszych produktów zawierających beta-karoten oraz duża ilość minerałów i mikroelementów. Poprawia przemianę materii i pomaga w procesie krwiotwórczym. Posiada wysoką zawartość łatwo przyswajalnego białka.
Spirulina słodkowodna z certyfikowanej uprawy ekologicznej. Spirulina Arthrospira platensis to bogate w substancje odżywcze algi morskie, występujące zazwyczaj w wodach słodkich. Spirulina jest jedną z najbardziej niezwykłych pod kątem odżywczym, spośród 30 tyś. poznanych dotychczas alg.
AAKG jest argininą wzbogaconą o kwas alfaketoglutarowy i stanowi bardziej stabilną formę po strawieniu. L-arginina jest aminokwasem wytwarzanym w organizmie z kwasu glutaminowego oraz proliny. Charakteryzuje się korzystnym wpływem na układ krwionośny, immunologiczny i hormonalny.
Sangre de drago (Croton lechleri), dragon's blood - smocza krew w postaci płynnego lateksu z kory amazońskiego drzewa.
Czystek zwany różą skalną rośnie na bogatych w magnez glebach Południowej Europy. Czuje się dobrze w porośniętym niskim buszem krajobrazie makii. Jego zawsze zielone krzewy dorastają do wysokości jednego metra. Ma bardzo delikatne kwiaty o pogniecionych płatkach. Roślina charakteryzuje się przyjemnym żywicznym zapachem.
Grzyby witalne są źródłem łatwo przyswajalnych witamin, minerałów, enzymów oraz błonnika. Mieszanka zawiera: Reishi bogate w polisacharydy i triterpeny. Cordyceps pozytywnie wpływający na wydolność tlenową organizmu i odporność, chroni przed stresem oksydacyjnym i łagodzi stany zapalne. Chagę wspierającą oczyszczanie, trawienie i ogólną regenerację organizmu.
Omega-3 to nienasycone kwasy tłuszczowe. Kwas eikozapentaenowy (EPA)* oraz kwas dokozaheksaenowy (DHA)* przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego. Pozyskane zostały z oleju rybiego.
* Korzystne działanie następuje w przypadku spożywania 250 mg kwasów EPA i DHA dziennie.
Ekologiczny, bioaktywny, nieklarowany, niepasteryzowany, bezglutenowy, bezmleczny, bezalkoholowy, bez dodatku cukru i substancji słodzących suplement diety. Zawiera kompleks żywych i aktywnych szczepów bakterii probiotycznych, które skracają okres regeneracji po odbytym treningu fizycznym oraz terapii antybiotykowej, wspierają układ odpornościowy,
trawienie oraz rozkład niestrawionego pokarmu.
Ekologiczny, bioaktywny, bezglutenowy, bezmleczny, bezalkoholowy, nieklarowany, niepasteryzowany, bez dodatku cukru i substancji słodzących koncentrat napoju probiotycznego z fermentacji ziołowo - owocowej. Zawiera 600 milionów żywych bakterii probiotycznych wysokiej jakości w dziennej porcji.
Mąka kokosowa pozyskiwana jest z miąższu orzechów kokosa, który suszy się w taki sposób, aby nie uszkodzić jego struktury.Tak otrzymaną masę mieli się w celu otrzymania śnieżnobiałej mąki. Dzięki procesowi odtłuszczenia, mąka kokosowa ma cztery razy mniej kalorii i tłuszczu niż wiórki kokosowe.
Pieprz zielony uzyskuje się poprzez suszenie przy użyciu niskich temperatur, dzięki czemu zachowuje swój naturalny jasnozielony kolor i pikantny smak.
Ekstrakt z suszonych liści melisy charakteryzuje się między innymi:
- uspakajającym działaniem i wsparciem przy zasypianiu,
- korzystnym wpływem na procesy trawienne,
- właściwościami przeciwutleniającymi
oraz przeciwzapalnymi,
- łagodzeniem stanów alergicznych.
Kurkuma nazywana jest również szafranem indyjskim. Z rośliny tej uzyskuje się przyprawę i żółty barwnik zwany kurkuminą. Suszone kłącza kurkumy mają przyjemny aromat oraz korzenny, lekko gorzki smak. Jest także jednym z głównych składników curry. Wspiera walkę ze stanami zapalnymi oraz wspomaga układ trawienny.
Ekstrakt kurkumy połączony z pieprzem charakteryzuje się między innymi:
- wsparciem procesów trawienia, metabolizmu, terapii antyzapalnej oraz stymulacją procesów neurogenezy,
- pozytywnym wpływem na układ nerwowy i immunologiczny.
Cynamon to popularna przyprawa pozyskiwana z kory cynamonowca (Cinnamomum), używana głównie do przyprawiania potraw, wypieków, deserów itp.
Ananas jest bogaty w bromelainę, enzym roślinny rozkładający białka, który ułatwia trawienie zapobiegając stanom zapalnym jelit oraz polepsza wchłanianie aminokwasów, jak i wpływa korzystnie na organizm podczas odchudzania. Bromelaina zmniejsza opuchliznę i obrzęki, wspomaga delikatne złuszczanie martwego naskórka, przyspiesza gojenie oparzeń oraz ran.
Brzoskwinie wspierają mikcję oraz oczyszczanie organizmu z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii. Pozytywnie więc wpływają na układ moczowy. Posiadają niski poziom glikemiczny, więc mogą być zażywane przez osoby chore na cukrzycę oraz odchudzające się lub dbające o stałą masę ciała. Pozytywnie wpływają na układ trawienny, krwionośny, kostny i mięśniowy.
Daktyle pozytywnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy, a figi na układ kostny i pracę jelit oraz utrzymanie prawidłowego ciśnienia. Morele są źródłem przeciwutleniaczy, takich jak: β-karoten, witamina C i E. Wspierają przywrócenie równowagi kwasowo-zasadotwórczej w organizmie, pracę nerek oraz układu krwionośnego. Wszystkie trzy wspierają odporność i witalność organizmu.
Śliwki wspierają apetyt i trawienie. Zapobiegają zaparciom. Są bogatym źródłem błonnika. W swoim składzie zawierają antyoksydanty oraz wiele witamin. Pozytywnie wpływają na układ nerwowy i kostny.
Jagody goji BIO suszone z certyfikowanej uprawy ekologicznej, to małe, czerwone owoce które posiadają wyjątkowe właściwości, rosną na krzewie o łacińskiej nazwie Lycium Barbarum (kolcowój pospolity, kolcowój szkarłatny). Roślina rośnie w Chinach, Tybecie oraz Mongolii.
Czarnuszka siewna (Nigella sativa) to pochodząca z terenów Europy południowo - wschodniej oraz Azji zachodniej. Roślina o charakterystycznych białych lub niebieskich kwiatach z błękitnym unerwieniem, charakteryzują się czarnymi nasionami, które po zmiażdżeniu odznaczają się bardzo intensywnym, lekko pikantnym połączonym z gorzkim smakiem.
Brzoskwinie zaliczane są do owoców, które wspierają mikcję oraz oczyszczanie organizmu z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii. Ze względu na niski poziom glikemiczny mogą być zażywane przez osoby chore na cukrzycę oraz odchudzające się lub dbające o stałą masę ciała. Pozytywnie wpływają na układ trawienny, krwionośny, kostny i mięśniowy.
Ananas jest bogaty w bromelainę, enzym roślinny rozkładający białka, który ułatwia trawienie zapobiegając stanom zapalnym jelit oraz polepsza wchłanianie aminokwasów, jak i wpływa korzystnie na organizm podczas odchudzania. Bromelaina zmniejsza opuchliznę i obrzęki, wspomaga delikatne złuszczanie martwego naskórka, przyspiesza gojenie oparzeń oraz ran.
Wiśnie zawierają przeciwulteniacze, dlatego neutralizują wolne rodniki przyczyniające się do procesów starzenia organizmu. Pozytywnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy.
Chaga wspiera oczyszczanie, odporność, trawienie i regenerację organizmu. Łagodzi objawy stanów zapalnych, infekcje bakteryjne i wirusowe oraz wzmacnia odporność. Pozytywnie wpływa na utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi oraz ciśnienia tętniczego.
Guarana jest krzewem, którego owoce zawierają trzy razy więcej kofeiny niż kawa. Występuje w Ameryce Południowej, a swoją nazwę zawdzięcza plemieniu indiańskiemu Guarani, które wykorzystywało ją do poprawienia sprawności psychicznej i fizycznej.
Organiczny pieprz czarny mielony dzięki swoim składnikom uruchamia procesy, które prowadzą do przyśpieszenia metabolizmu. Działa rozkurczowo, obniża ciśnienie oraz pomaga dotleniać tkanki.
Trawa jęczmienna to naturalny sposób na dostarczenie organizmowi niezbędnej dawki białka, składników mineralnych, witamin oraz enzymów. Jest między innymi źródłem witamin B6, C, kwasu foliowego i żelaza. Posiada wysoką zawartość błonnika. Wiele korzyści trawy jęczmiennej według tradycji ludowej wynika z jej wysokiej zawartości chlorofilu.