Gotu Kola pocięta
Gotu Kola (Wąkrota azjatycka) - Centella asiatica – aromatycznie pachnącą rośliną z rodziny baldaszkowatych (Umbeliferaceae) znana od tysięcy lat w Ajurwedzie.
Nasza pamięć jest jednym z największych zalet istot ludzkich. Uczymy siebie, uczymy innych, wykorzystujemy naukę – wiedzę i umiejętności – w praktyce. Istnieje wiele sposobów na poprawę pamięci. Obok zdrowego trybu życia, ćwiczeń i zrównoważonej diety...
Nasza pamięć jest jednym z największych zalet istot ludzkich. Uczymy siebie, uczymy innych, wykorzystujemy naukę – wiedzę i umiejętności – w praktyce. Istnieje wiele sposobów na poprawę pamięci. Obok zdrowego trybu życia, ćwiczeń i zrównoważonej diety bogatej w składniki, które wpływają na działanie procesów neurochemicznych. Ważne jest także przyjmowanie produktów, które ułatwiają regenerację oraz tworzenie się nowych komórek nerwowych i połączeń między nimi. Dlaczego jednak należy tak bardzo dbać o pamięć?
Jednym z najważniejszych czynników wpływających na pogarszającą się pamięci jest wiek. Postępujące starzenie się organizmu, w tym komórek mózgu odpowiadających za magazynowanie pamięci, osłabia możliwości umysłu. Neuroprzekaźniki pracują ze zmniejszoną wydajnością, metabolizm spowalnia, a neurony nie transmitują między sobą informacji, jak wcześniej. Innymi winowajcami, odpowiadającymi za gorszą pamięć jest stres, metale ciężkie i inne zanieczyszczenie środowiska, a wraz z nim pokarm. Wydawałoby się, że z każdej strony czają się złodzieje pamięci. Czy w takim wypadku jest możliwe opóźnienie tego procesu lub nawet poprawa funkcji mózgu – poprawa pamięci, tzw. procesów memoryzacji?
Tak, jednym z naturalnych sposobów na wspieranie pamięci jest spożywanie żeń-szenia syberyjskiego, który doskonale wpływa na mózg. Obok żeń-szenia syberyjskiego, znajduje się również żeń-szeń koreański oraz ashwagandha, czyli żeń-szeń indyjski - korzeń wykorzystywany od setek lat w medycynie ajurwedyjskiej, mający wiele dobroczynnych właściwości, w tym również pozytywny wpływ na pamięć. Kolejnym produktem wpływającym pozytywnie na pamięć to chlorella, która dzięki swoim właściwościom detoksykującym, zawartości GLA i fikocyjaniny poprawia działanie połączeń nerwowych. Warto wspomnieć też o: brahmi (bacopa monieri), czy znanym miłorzębie japońskim.
Subcategories
Gotu Kola (Wąkrota azjatycka) - Centella asiatica – aromatycznie pachnącą rośliną z rodziny baldaszkowatych (Umbeliferaceae) znana od tysięcy lat w Ajurwedzie.
BIO COLOSTRUM W PŁYNIE, zawartość Immunoglobulin (IgG) powyżej 35%.
Colostrum (siara bydlęca w płynie 125 ml) wytwarzane przez samicę ssaków w pierwszych godzinach po porodzie, pozyskane z pierwszego oraz drugiego dojenia. Colostrum jest całkowicie naturalnym produktem, a zawarte w nim substancje nie występują w żadnym innym produkcie pochodzenia naturalnego w tak wysokiej koncentracji.
Bio Colostrum (siara bydlęca, IgG 30 - 40 %, liofilizowane) wytwarzane przez samicę ssaków w pierwszych godzinach po porodzie.
Produkt charakteryzuje się bardzo wysokim współczynnikiem: minimum 30 do 40 % immunoglobulin (IgG).
Zawarte w Colostrum substancje nie występują w żadnym innym produkcie pochodzenia naturalnego w tak wysokiej koncentracji oraz w tak łatwo przyswajalnej formie.
BIO SOPLÓWKA JEŻOWATA (Hericium erinaceus)
Gatunek grzybów należący do rodziny soplówkowatych. W Japonii oraz Chinach jest traktowana jako jeden ze specjałów tamtejszej kuchni. Grzyb jest kulistego kształtu pokryty sopelkami, inaczej zwany również Lion's mane (lwia grzywa).
Posiada certyfikat GMP.
Mumio Shilajit występuje w niewielu miejscach na ziemi, spotyka się je w skalnych niszach, szczelinach, grotach i jaskiniach Gór Ałtaju, Pamiru, Kaukazu oraz na terenie południowej Syberii. Mumio wpływa pozytywnie na organizm, przywraca energię, dodaje sił oraz zwiększa odporność. Zawiera w swoim składzie 85 minerałów.
Ginkgo (Miłorząb Japoński) Ginkgo Biloba - roślina której liście pochodzą z najstarszego, żyjącego drzewa na świecie. W Chinach uważana jest za święte zioło i używane nie tylko w medycynie tradycyjnej, ale i w chińskiej kuchni.
BIO MIODOKRZEW (Cyclopia intermedia)
Miodokrzew, inaczej Honeybush albo Heuningbos jest to napar z liści, łodyg i kwiatów miodokrzewu (Cyclopia intermedia, a także Cyclopia subternata), gatunku spokrewnionego z czerwonokrzewem, znanym jako Redbush lub Rooibos. W smaku podobna do rooibosa, nieco łagodniejsza, wolna od goryczy i ma przyjemny miodowy smak i aromat (stąd nazwa).
Ashwagandha (Withania somnifera) rośnie w Indiach, Bangladeszu, Nepalu, Pakistanie oraz na Sri Lance. Krzew osiąga wysokość około 150 cm, charakteryzuje się żółtymi kwiatami i czerwonymi jagodami. Składnikiem aktywnym zawartym w korzeniu żeń-szenia indyjskiego są witanolidy.
BIO OLEJ KOKOSOWY EXTRA VIRGIN, tłoczony na zimno.
Organiczne orzechy zostają poddane procesowi tłoczenia na zimno od 24h do maksymalnie 72h po ich zebraniu. Co odróżnia olej na tle wielu olei z kokosa, które są tłoczone po tygodniach lub nawet miesiącach.
Żeń-Szeń koreański (Panax Ginseng) czerwony korzeń mielony.
Żeń-szeń Koreański jest to niewielka roślina wieloletnia, która rośnie na północnych terenach leśnych, w północnych Chinach, Mandżurii i Korei.
Żeń-Szeń Syberyjski (Eleutherococcus senticosus) znany również pod nazwą eleuterokok kolczasty występuje dziko we wschodniej Syberii, Korei, północnych prowincjach Chin oraz na Sachalinie w Japonii. Charakteryzuje się zawartością około 200 substancji aktywnych między innymi ginsenozydów, glikozydów (eleuterozydy), witaminy, minerały, pierwiastki śladowe.