

Pojemność (gram) | Cena (netto) | Dodaj do koszyka |
---|---|---|
Jagoda goji od wieków zajmuje bardzo ważne miejsce w tradycyjnej chińskiej medycynie. Powszechnie uważano, że jagoda goji ma pozytywny wpływ na pracę nerek, a nerki w medycynie chińskiej powiązane są z siłą życiowa i witalnością.
Jagoda goji jest owocem bardzo delikatnym, gdy są świeże nie powinno się ich dotykać rękami, ponieważ zajdzie rekcja utleniania i jagoda przybierze czarny kolor. Przy zbieraniu strząsa się je na specjalne maty.
Bogactwo witamin, minerałów, aminokwasów i przeciwutleniaczy
Jagody goji to wyjątkowe owoce, które są naturalnym źródłem licznych składników odżywczych, witamin i minerałów.
Zawierają polisacharydy, które wzmacniają system odpornościowy. Są kompletnym źródłem białka.
Zawierają aż 19 różnych aminokwasów, co ważne w tym 8 aminokwasów egzogennych, między innymi izoleucynę oraz tryptofan. Aminokwasy są niezbędne dla organizmu, pełnią ważną funkcję w metabolizmie, są także budulcem białek i mięśni.
Jagoda goji to także źródło karotenoidów, w tym beta karotenu, którego zawiera więcej niż marchew. W goji znajdują się także nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak kwas linolowy oraz kwas Omega 6.
Owoc ten to także źródło antyoksydantów, ich wysokie stężenie pomaga w walce z wolnymi rodnikami, a co za tym idzie wpływa na spowolnienie procesu starzenia się organizmu.
- Z certyfikowanego rolnictwa ekologicznego
- Niesiarkowane
- najwyższa jakość
- bez konserwantów
- suszone na słońcu
Jagody goji to owoce rośliny Lycium barbarum (kolcowój pospolity, kolcowój szkarłatny). Kolcowój pochodzi z Chin, Tybetu i Mongolii. Występuje również w północnej Afryce oraz południowej i środkowej Europie.
Owoce goji mają podłużny kształt i są bardzo delikatne, dlatego aby ich nie uszkodzić, należy zrywać je z ogonkami lub strząsać na miękkie maty, a następnie wysuszyć w ciągu 48 godzin.
Wysuszone, dojrzałe owoce zawierają witaminę C. Szacuje się, że w 100 gramach jagód jest jej aż 2500 mg. Oprócz witaminy C owoce goji zawierają witaminy (B1, B2, B6 oraz E) i składniki mineralne oraz kwas nikotynowy, betainę, kumarynę. Czerwonopomarańczowy kolor owoców jest skutkiem zawartości karotenoidów W owocach stwierdzono obecność 5 karotenoidów, w tym zeaksantynęoraz luteinę, które są odpowiedzialne za procesy widzenia. Owoce goji zawierają β-sitosterol obniżający poziom cholesterolu, cyperon wpływający korzystnie na pracę serca i ciśnienie tętnicze krwi oraz betainę wykorzystywaną do produkcji choliny. Owoce wykorzystywane są wspomagająco w chorobach serca, wątroby, płuc i nerek, wspomagają regulację poziomu glukozy we krwi. Długotrwałe stosowanie wspomaga wzmocnienie systemu odpornościowego, stan stawów i kości oraz wzrok i witalność. Dzięki zawartości substancji przeciwutleniających goji wspomaga opóźnianie procesy starzenia.
Suszone jagody goji mogą być gotowane. Dodaje się je do ryżu, zup, kurczaka i wieprzowiny, miesza z warzywami. Owoce są również gotowane jako herbata ziołowa, często z dodatkiem kwiatu chryzantemy lub dodawane do czerwonej herbaty. Z owoców kolcowoju produkowane są także wina. W krajach zachodnich suszona wilcza jagoda spożywana jest jako przekąska, podobnie jak rodzynki lub inne suszone owoce. Smakuje podobnie jak żurawina z nutą smaku pomidorowego i ziołowego, lecz jest mniej słodka i bardziej cierpka.
Składniki: 100 % Bio jagody goji (Lycium barbarum) owoce suszone.
Średnia wartość odżywcza w | 100 g produktu: | % RWS* |
Wartość energetyczna: | 1436 kJ / 343 kcal | 17.1 % |
Tłuszcz: | 1.2 g | 1.7 % |
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 1.8 g | 9 % |
Węglowodany: | 64.1 g | 24.7 % |
- w tym cukry: | 46.1 g | 51.2 % |
Błonnik: | 2.0 g | - |
Białko: | 13.9 g | 27.8 % |
Sól: | 0.3 g | 5 % |
*RWS - referencyjna wartość spożywcza dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).
Bio - certyfikowane produkty ekologiczne.
Propozycja spożycia: jako przekąska, dodatek do musli i wypieków.
Sposób przechowywania: przechowywać w suchym i ciemnym miejscu, niedostępnym dla małych dzieci.