

Pojemność (gram) | Cena (netto) | Dodaj do koszyka |
---|---|---|
W Polsce daktyle suszone to najpowszechniejsza forma, pod którą można zakupić owoce daktylowca, które rosną przede wszystkim w Stanach Zjednoczonych, Meksyku, krajach afrykańskich oraz w Australii. Cechą charakterystyczną suszonych daktyli jest słodki smak, co sprawia, że stają się one cenioną alternatywą dla klasycznych, nie zawsze zdrowych i korzystnych dla organizmu i sylwetki, słodyczy.
Suszone owoce daktyli skutecznie wzbogacą smak różnego rodzaju potraw. Można je również dodać do owsianki, aby nieco ją osłodzić. Świetnie sprawdzą się w przypadku różnego rodzaju słodkich deserów oraz wypieków. Równie dobrze jak po upieczeniu smakują na surowo, więc mogą stanowić słodką przekąskę w pracy.
Składniki: 100 % daktyle (Phoenix dactylifera) owoce suszone.
Średnia wartość odżywcza w | 100 g produktu: | % RWS* |
Wartość energetyczna: | 1229 kJ / 290 kcal | 14.6 % |
Tłuszcz: | 0.4 g | 0.6 % |
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 0.1 g | 0.5 % |
Węglowodany: | 65.3 g | 25.1 % |
- w tym cukry: | 65.3 g | 72.6 % |
Błonnik: | 8.7 g | - |
Białko: | 2 g | 4 % |
Sól: | 0.1 g | 1.7 % |
Magnez: | 54 mg | 14.4 % |
Potas: | 688 mg | 34.4 % |
Witamina B6 (Pirydoksyna): | 0.2 mg | 14.3 % |
*RWS - referencyjna wartość spożywcza dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).
Propozycja spożycia: jako przekąska, dodatek do wypieków, dań, deserów itp.
Sposób przechowywania: przechowywać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu, niedostępnym dla małych dzieci.