

Pojemność (gram) | Cena (netto) | Dodaj do koszyka |
---|---|---|
Płatki drożdżowe nieaktywne to gotowe do spożycia płatki wytwarzane z drożdży Saccharomyces cerevisiae. Produkt pozwala na łatwe i efektywne wzbogacenie potraw w dodatkowe składniki odżywcze.
Płatki drożdżowe w swojej nieaktywnej formie są pozbawione fermentujących właściwości drożdży. To oznacza, że nawet w większej ilości dodane do posiłku nie spowodują dolegliwości związanych z przewodem pokarmowym. Dzięki temu można wykorzystać je jako dodatek do zup, sosów, koktajli, płatków śniadaniowych czy pieczywa. Ponadto nadają delikatnego, serowego posmaku.
Poza dodatkowym smakiem płatki drożdżowe nieaktywne zawierają w sobie dziesiątki potrzebnych człowiekowi mikroelementów. Minerały takie jak magnez, żelazo, miedź i wapń, przez regulację procesów biologicznych, przyczyniają się do lepszego funkcjonowania układu nerwowego i krwionośnego. Przez obecność enzymów pozwalają przywrócić mikroflorę jelit do prawidłowego stanu. Włączając produkt do swojej diety możemy zapobiegać wielu współczesnym chorobom.
Składniki: 100 % płatki drożdżowe (Saccharomyces cerevisiae) nieaktywne.
Średnia wartość odżywcza | w 100 g produktu: |
% RWS* |
Wartość energetyczna: | 1.4 kJ / 341 kcal | 8.5 % |
Tłuszcz: | 4.2 g | 6 % |
- kwasy tłuszczowe nasycone: | 0.6 g | 3 % |
Węglowodany: |
40.2 g |
15.5 % |
- w tym cukry: | 15.6 g | 17.3 % |
Błonnik: | 21.7 g | - |
Białko: | 46.4 g | 92.8 % |
Sól: | 0.09 g | 1.5 % |
Witamina A | < 30 µg | < 3.8 % |
Witamina C | < 1 mg | < 1.3 % |
Witamina B1 (Tiamina) | 3.0 mg | 272.7 % |
Witamina B2 (Ryboflawina) | 6.0 mg | 428.6 % |
Witamina B3 (Niacyna) | 37 mg | 231.3 % |
Witamina B5 (Kwas pantotenowy) | 10 mg | 166.7 % |
Witamina B6 (Pirydoksyna) | 3 mg | 214.3 % |
Witamina B7 (Biotyna) | 30 µg | 60 % |
Witamina B9 (Kwas Foliowy) | 1425 µg | 712.5 % |
Wapń | 75 mg | 9.4 % |
Cynk | 14 mg | 140 % |
Żelazo | 4 mg | 28.6 % |
Propozycja spożycia: jako dodatek do sałatek, kanapek, zagęszczacz do sosów, past, zup itp.