

Pojemność (gram) | Cena (netto) | Dodaj do koszyka |
---|---|---|
Nasiona czarnuszki doceniane były już w czasach starożytnych i nie bez powodu wyciśnięty z nich olej nazywany jest złotem faraonów. Nasiona są bardzo oleiste i stosowane są do spożywania lecz również w przemyśle kosmetycznym. W swoim składzie zawierają nasycone kwasy tłuszczowe, olejki eteryczne, węglowodany, białka, sporo witamin oraz związków mineralnych takich jak na przykład: A, B1, B3, B6, B7, magnezu, cynk, selen, żelazo, wapń, sód i potas, więc spożywając je choćby jako przyprawę do dań, możemy wzbogacić naszą dietę o dodatkowe niezbędne składniki.
Nasiona czarnuszki pozytywnie wpływają na odporność, wydolność płuc (polecane astmatykom) oraz łagodzą stany alergiczne i grzybicze.
Składniki: 100 % czarnuszka (Nigella sativa) ziarna.
Średnia wartość odżywcza w | 100 g produktu: | % RWS* |
Wartość energetyczna: | 2478 kJ / 590 kcal | 29.5 % |
Tłuszcz: | 50 g | 71.4 % |
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 7 g | 35 % |
Węglowodany: | 11 g | 4.2 % |
- w tym cukry: | 0.3 g | 0.3 % |
Błonnik: | 12 g | - |
Białko: | 18 g | 36 % |
Sól: | 0.03 g | 0.5 % |
*RWS - referencyjna wartość spożywcza dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).
Propozycja spożycia: jako przyprawa, dodatek do wypieków, dań na ciepło, musli, zup, sałatek, surówek. Można przygotować napar z czarnuszki, który się pije lub stosuje zewnętrznie, np. na włosy.
Sposób przechowywania: Przechowywać w suchym i ciemnym miejscu, niedostępnym dla małych dzieci.