

Pojemność (gram) | Cena (netto) | Dodaj do koszyka |
---|---|---|
Babka płesznik to stosowany od wieków na Bliskim Wschodzie skuteczny środek na biegunkę i zaparcia. Do Europy trafiła wraz z powracającymi z wypraw krzyżowych rycerzami.
Dzięki swoim właściwościom stymuluje pracę jelit i chroni układ trawienny.
Babka płesznik rośnie naturalnie w rejonie basenu Morza Śródziemnego, od Hiszpanii aż po Azję Mniejszą, ale uprawiana jest obecnie w całej Europie, Indiach i Japonii. Jej nasiona mają brunatną barwę a po zetknięciu z wodą pokrywają się warstwą śluzu. W medycynie naturalnej wykorzystuje się zarówno nasiona jak i łuski nasion.
Źródło błonnika i śluzu
Nasiona babki płesznik, dzięki zawartości wyjątkowych substancji, szybko pęcznieją w jelitach i pobudzają je do pracy, działają również jako łagodny środek przeczyszczający i pozytywnie wpływają na przemianę materii. Absorbują szkodliwe substancje z pożywienia a śluz dodatkowo pomaga w przesuwaniu zalegających w jelitach resztek pokarmowych, nawilża i zapobiega podrażnieniom. Zawarty w nasionach błonnik wpływa także na rozwój korzystnych bakterii. Tym samym nasiona babki płesznik wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego a wraz z nim całego organizmu.
Przeciwwskazania : nudności, wymioty, stany skurczowe lub niedrożność jelit, choroby przełyku i wpustu żołądka, bóle brzucha o nieznanej etnologii, krwawienia z odbytu, trudna do uregulowania cukrzyca, nadwrażliwość na nasienie babki płesznika
Zastosowanie.
Obecnie coraz częściej stosowana jako składnik suplementów wspomagających odchudzanie, w syropach czy tabletkach na kaszel. Najcenniejsze są jej nasiona, koloru brunatnego o gładkiej i lśniącej powierzchni, które po zebraniu poddawane są procesowi suszenia.