

Pojemność (ml) |
Cena (netto) | Dodaj do koszyka |
---|---|---|
50 | 10,40 zł |
![]() ![]()
add_circle
Dodaj do koszyka |
50 | 10,20 zł |
![]() ![]()
add_circle
Dodaj do koszyka |
100 | 17,90 zł |
![]() ![]()
add_circle
Dodaj do koszyka |
100 | 17,50 zł |
![]() ![]()
add_circle
Dodaj do koszyka |
Stewia jest od wieków uprawiana i stosowana w wielu krajach Ameryki Południowej. Używano jej do słodzenia gorzkich w smaku naparów ziołowych i herbaty.
Stevia Rebaudiana bertoni jest aż 30 razy słodsza od cukru, jest prawie bezkaloryczna i posiada wiele składników odżywczych, nadaje się do wszelkiego rodzaju przetworów, marynat a także do pieczenia i gotowania, ponieważ jest odporna na wysoką temperaturę, dlatego może swobodnie zastąpić cukier i inne słodycze.
Trudno jednak zrezygnować ze słodzenia chociażby kawy czy herbaty, dlatego wiele osób decyduje się na sztuczne słodziki. Z tych właśnie powodów rośnie na świecie popularność stevii - naturalnego słodzika, który ma nie tylko wyjątkowe walory smakowe. Słodzenie za pomocą tego zioła jest od kilkudziesięciu lat popularne w całej Azji, szczególnie w Japonii, gdzie stevia jest coraz częściej zamiennikiem cukru. W Unii Europejskiej stevia została zatwierdzona do stosowania jako dodatek do żywności (w tym także w Polsce) od grudnia 2011 roku (Rozporządzenie Komisji (UE) nr 1131/2011 z dnia 11 listopada 2011 r.).
Składniki: woda, substancja słodząca: glikozydy stewiolowe, nośnik: gliceryna pochodzenia roślinnego.
Średnia wartość odżywcza w | 100 g produktu: | % RWS * |
Wartość energetyczna: | 736 kJ / 177 kcal | 8,8 % |
Tłuszcz: | 0 g | 0 % |
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 0 g | 0 % |
Węglowodany: | 0 g | 0 % |
- w tym cukry: | 0 g | 0 % |
- w tym polialkohole: | 76,3 g | - |
Błonnik: | 1,2 g | - |
Białko: | 0 g | 0 % |
Sól: | 1,4 g | 23,3 % |
* RWS - referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).
Propozycja spożycia: 5 kropli produktu odpowiadają 1 łyżeczce cukru (0,15 ml). Dopuszczalna dzienne spożycie to 4 mg / 1 kg masy ciała.