

Pojemność (gram) | Cena (netto) | Dodaj do koszyka |
---|---|---|
Organizm ten wykazuje wyjątkową zdolność adaptacji do różnych warunków środowiskowych. Największą obfitość tego glonu obserwuje się jednak w jeziorach zasadowych o pH równym około 10. W Jeziorze Bodou w Afryce o pH w zakresie od 10 do 10,2 Spirulina platensis stanowi 80% planktonu. Obfitość występowania glonu w jeziorach jest skorelowana również ze stężeniem występujących soli w wodzie. Wraz ze wzrostem stężenia soli w jeziorze obserwuje się większy wzrost tego gatunku sinic. Jeśli chodzi o lokalizację kontynentalną, to najczęściej Spirulina platensis występuje w Afryce Centralnej.¹
Spirulina posiada wysoką zawartość białka oraz błonnika pokarmowego. Jest źródłem tiaminy, ryboflawiny, niacyny witaminy E, cynku, żelaza, chlorofilu oraz kwasu linolowego, które charakteryzują się następującymi właściwościami:
Białko przyczynia się do wzrostu masy mięśniowej i pomaga w utrzymaniu zdrowych kości.
Tiamina pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych i w prawidłowym funkcjonowaniu serca.
Ryboflawina pomaga w utrzymaniu prawidłowego stanu błon śluzowych, czerwonych krwinek oraz zdrowej skóry.
Niacyna przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia, pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego oraz w utrzymaniu prawidłowego metabolizmu energetycznego.
Witamina E pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.
Cynk przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu węglowodanów, pomaga w prawidłowej syntezie białka i prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.
Cynk pomaga zachować zdrowe włosy, paznokcie, skórę.
Żelazo pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny, w prawidłowym transporcie tlenu w organizmie, przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.
Składniki: 100% Bio Spirulina ( Arthrospira platensis ) mielona.
Średnia wartość odżywcza w | 100 g produktu: | % RWS* |
Wartość energetyczna: | 1400 - 1800 KJ / 309 kcal | 17.3 % |
Białko: | 60 - 70 g | 120 - 140 % |
Węglowodany | 23 - 30 g | 8.9 - 11.5 % |
Tłuszcz: | 1 - 5 g | 1.4 - 7.1 % |
Błonnik: | 10 - 15 g | - |
Sól: | 2 - 3 g | 33.3 - 50 % |
Średnia zawartość witamin w | 100 g produktu: | % RWS* |
Witamina B1 (tiamina): | 1 - 3 mg | 90.9 - 272.7 % |
Witamina B2 (ryboflawina): | 3 - 6 mg | 214.3 - 428.6 % |
Witamina B3 (niacyna): | 20 - 30 mg | 125 - 187.5 % |
Witamina B6 (pirodyksyna): | 1 - 2 mg | 71.4 - 142.9 % |
Witamina B9 (kwas foliowy) | 2 - 5 mg | 1 - 2.5 % |
Witamina B12 (kobalamina) | 0.3 - 0.4 mg | 12 - 16 % |
Witamina E: | 13 mg | 108.3 % |
Witamina K: | 0.2 - 0.4 mg | 0.3 - 0.5 % |
Żelazo: | 35 - 60 mg | 250 - 428.6 % |
Cynk: | 1 - 3 mg | 10 - 30 % |
Selen: | 0.01 - 0.03 mg | 0.02 - 0.05 % |
Magnez: | 300 - 500 mg | 80 - 133.3 % |
Wapń: | 110 - 150 mg | 13.8 - 18.8 % |
Fosfor: | 1000 - 1300 mg | 142.7 - 185.7 % |
Sód: | 900 - 1200 mg | - |
Potas: | 1400 - 1800 mg | 70 % |
Miedź: | 0.1 - 0.3 mg | 10 - 30 % |
Chrom: | 0.1 - 0.3 mg | 0.3 - 0.8 % |
Chlorofil: | 1000 - 1200 mg | - |
Średnia zawartość kwasów tłuszczowych w | 100 g produktu: | % RWS* |
Kwas mirystynowy | 0.01 - 0.03 g | - |
Kwas palmitynowy | 2.0 - 2.5 g | - |
Kwas palmitolowy | 0.6 - 1.0 g | |
Kwas stearynowy | 0.01 - 0.05 g | - |
Kwas oleinowy | 0.10 - 0.2 g | - |
Kwas linolowy |
0.75 - 1.2 g |
- |
Kwas gamma-linolenowy | 1.0 - 1.5 g | - |
Kwas DHA | 0.7 - 1.0 | - |
Średnia zawartość aminokwasów w | 100 g produktu: | % RWS* |
Alanina | 4.0 - 5.0 g | - |
Arginina | 4.0 - 6.0 g | - |
Kwas asparaginowy | 5.0 - 7.0 g | - |
Cystyna | 0.5 - 0.7 g | - |
Kwas glutaminowy | 8.0 - 10.0 g | - |
Glicyna | 2.0 - 5.0 g | - |
Histydyna | 0.8 - 1.2 g | - |
Izoleucyna | 2.0 - 5.0 g | - |
Leucyna | 5.0 - 8.0 g | - |
Lizyna | 2.0 - 5.0 g | - |
Fenyloalanina | 2.2 - 3.5 g | - |
Prolina | 1.5 - 3.0 g | - |
Seryna | 2.0 - 5.0 g | - |
Treonina | 2.0 - 5.0 g | - |
Tryptofan | 0.008 0 0.02 g | - |
Tyrozyna | 2.0 - 4.0 g | - |
Walina | 3.0 - 5.0 g | - |
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/ 2000 kcal).
Propozycja spożycia: stosować 2 - 3 razy dziennie, 1 łyżeczkę wymieszać z sokiem lub wodą.
Maseczka na twarz: 2 łyżeczki spiruliny rozrobić w wodzie, tak by powstała konsystencja gęstej papki. Nałożyć na twarz, szyję i dekolt. Zmyć letnią wodą po ok. 15 min. Stosujemy 1 - 2 razy w tygodniu. Przed nałożeniem spiruliny należy dokładnie oczyścić powierzchnię skóry. Maseczka nadaje się do każdego typu cery.
Suplement Diety.
Uwagi i zalecenia: suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Tylko zdrowy tryb życia i zrównoważony sposób odżywiania zapewniają prawidłowe funkcjonowanie. Produkt nie może być stosowany przez osoby uczulone na którykolwiek z jego składników. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.