

Pojemność (gram) | Cena (netto) | Dodaj do koszyka |
---|---|---|
W medycynie ludowej od dawna wykorzystywano niezwykłe właściwości lucerny (Medicago sativa), powszechnie kojarzonej raczej z rośliną pastewną. Obecnie badania naukowe potwierdzają, że części lucerny znajdujące się nad glebą, a zwłaszcza jej liście, zawierają znaczne ilości beta karotenu, witamin B, C, D, E , K oraz minerałów takich jak: potas, żelazo, wapno i fosfor. Dwa ostatnie składniki są bardzo pożyteczne dla kości i zębów rozwijającego się organizmu. Wysoka zawartość chlorofilu - jednego z czterech znanych w przyrodzie najsilniejszych fitozwiązków. Podobnie jak surowa kapusta, jest bogata w witaminę U. Alkalizujące właściwości lucerny wykorzystuje się przy wrzodach trawiennych powstających w miejscach, w których błona śluzowa traci odporność na trawiące działanie kwasów żołądkowych (w przełyku, żołądku lub jelicie). Działanie to wspiera węglan magnezu, często dodawany do nowoczesnych preparatów. Lucerna zawiera substancje przeciwgrzybiczne - wspomaga leczenie drożdżaków (candida), wzmacnia działanie bakterii Acidophilus - prawidłowej mikroflory jelit.
Lucerna jest dobrym, naturalnym środkiem przeczyszczającym, moczopędnym i obniżającym gorączkę.
Wspomaga laktację (wydzielanie mleka). Alfalfa zawiera duże dawki witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, dłuższa kuracja może spowodować ich kumulację*.
* Po 2-3 miesięcznym okresie ciągłego stosowania alfalfy należy zrobić miesiąc przerwy.
* Osoby zażywające leki zmniejszające krzepliwość krwi (tzw. antykoagulanty), bez konsultacji z lekarzem nie powinny stosować preparatów zawierających witaminę K.
Składniki: 100% Lucerna alfalfa (Medicago sativa L.) mielona.
Rezultaty nie są gwarantowane, mogą się różnić w zależności od predyspozycji osoby zażywającej.