

Pojemność (gram) | Cena (netto) | Dodaj do koszyka |
---|---|---|
Figa jest owocem figowca. Rodzimy obszar jego występowania obejmował tereny państw: Algieria, Maroko, Tunezja, Afganistan, Cypr, Egipt (Synaj), Iran, Irak, Izrael, Jordania, Liban, Syria, Turcja, Gruzja, Azerbejdżan, Tadżykistan, Turkmenistan, Pakistan, Grecja, Włochy, Francja i Hiszpania. Samorzutnie, jako gatunek zawleczony lub celowo wprowadzony rozprzestrzenił się i obecnie rośnie dziko także w Makaronezji, Australii, USA, Ekwadorze i niektórych krajach Europy. Jest uprawiany w licznych krajach obszaru tropikalnego i subtropikalnego.
W Europie Południowej z fig wytwarza się wino figowe. Należy ono do najstarszych napojów alkoholowych – prawdopodobnie produkowano je już we wczesnym neolicie, w VI tysiącleciu p.n.e. Tradycyjnym napojem wytwarzanym z suszonych fig jest figuette - figi namacza się w wodzie wraz z dodatkiem szyszkojagód jałowca.
Figi suszone mają dużą wartość energetyczną i zawierają łatwo przyswajalne cukry proste, są więc dobrym pożywieniem dla sportowców i ludzi ciężko pracujących.
Składniki: 100 % Bio figi (Ficus carica L.) owoce suszone.
Bio - certyfikowane produkty ekologiczne.
Średnia wartość odżywcza w | 100 g produktu: | % RWS * |
Wartość energetyczna: | 1269 kJ / 301 kcal | 15.1 % |
Tłuszcz: | 2.1 g | 3 % |
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 0 g | 0 % |
Węglowodany: | 61 g | 23.5 % |
- w tym cukry: | 37 g | 41.1 % |
Błonnik: | 14 g | - |
Białko: | 2.5 g | 5 % |
Sól: | 0.12 g | 2.0 % |
* RWS - referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).
Propozycja spożycia: figi można spożywać po przetworzeniu i na surowo, są świetnymi bakaliami i fenomenalnym dodatkiem do ciast. Suszone figi są bardzo trwałe – można je przechowywać nawet przez rok. Figi nadają się także na przekąskę, konfitury, dżemy i konserwy. Inną pyszną propozycją jest zrobienie z nich kompotu. Figi suszone i podprażone są wykorzystywane jako namiastka kawy. Ma ona lekko orzechowy smak
Uwagi i zalecenia: produkt nie wskazany dla ludzi cierpiących na cukrzycę, będących na diecie niskosodowej lub przyjmujących leki antydepresyjne z grupy inhibitorów MAO.
Sposób przechowywania: w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu, niedostępnym dla małych dzieci.
Kraj pochodzenia: Turcja