

Pojemność (gram) | Cena (netto) | Dodaj do koszyka |
---|---|---|
Białko konopne ma tą zaletę, że jest łatwo przyswajalne przez ludzki organizm. Poza tym jest cenne ze względu na bogatą zawartość minerałów, witamin i enzymów, dzięki którym stanowić może szczególnie cenny element diety dla osób trenujących i uprawiających sport. Białko konopne jest również cennym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych w optymalnych dla organizmu proporcjach kwasu omega 3-6-9.
Doskonale przyswajalne białko!
Wyjątkową cechą ziaren konopi jest to, że zarówno zawarty w nich kompletny zestaw białka jak i niezbędne kwasy tłuszczowe znajdują się w optymalnych dla ludzkiego organizmu proporcjach. Do tego większość białka (edestyny) może być spożytkowana przez organizm ludzki w nieprzetworzonej formie, co daje ziarnom konopi przewagę nad soją, podobnie jak w kwestii przyjemnego smak, dlatego konopie polecane są jako jedno z najlepszych źródeł łatwo przyswajalnego białka. Dodatkowo ziarna konopi nie zawierają cholesterolu, niezdrowych kwasów tłuszczowych i glutenu.
Właściwości konopi.
Proszek wysokobiałkowy jest wytwarzany z ziaren konopi, które słyną ze swoich wyjątkowych właściwości i wysokiej zawartości cennych dla zdrowia składników odżywczych.
Szczególną zaletą ziaren konopi jest zawartość kwasów tłuszczowych omega, szczególnie rzadko spotykanym kwasie gamma linolenowym - GLA oraz kwasie stearydynowym - SDA.
Ziarna konopi zawierają również niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu minerały, takie jak wapń, potas, fosfor, żelazo oraz witaminy m.in. z grupy B oraz witaminę E.
Składniki: 100 % Bio białko z konopi (Cannabis sativa, Finola) (50% białka).
Bio - certyfikowane produkty ekologiczne.
Średnia wartość odżywcza w | 100 g produktu: | % RWS* |
Wartość energetyczna: | 1488 kJ / 356 kcal | 17,75 % |
Tłuszcze: | 11,4 g | 16,29 % |
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 1,31 g | 6,55 % |
- w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone: | 1,15 g | - |
- w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone: | 8,41 g | - |
Węglowodany: | 2,6 g | 1 % |
Błonnik: | 24,1 g | - |
Białko: | 48,8 g | 97,6 % |
Sól: | 0,05 g | 0,83 % |
Witamina E: | 1,65 mcg | 13,75 % |
Witamina B1: | 1,15 mcg | 104,55 % |
Witamina B2: | 0,31 mg | 22,14 % |
Witamina B6: | 0,9 mg | 64,29 % |
Witamina K: | 172,7 mcg | 203,27 % |
Żelazo: | 41,1 mg | 172,14 % |
Potas: | 1720 mg | 86 % |
Wapń: | 206 mg | 25,75 % |
Miedź: | 2850 mcg | 285 % |
Magnez: | 967 mg | 257,87 % |
Mangan: | 15,6 mg | 780 % |
Fosfor: | 2130 mg | 304,29 % |
Cynk: | 14,2 mg | 142 % |
*RWS - referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).
Średnia zawartość kwasów tłuszczowych | w 100 g tłuszczu: |
Omega-3: | 22,6 % |
Omega-6: | 54,2 % |
Omega-9: | 8,4 % |
kwas palmitynowy: | 7,2 % |
kwas oleinowy: | 8,4 % |
kwas linolowy: | 54,2 % |
kwas alfa-linolowy: | 18,1 % |
kwas archaidowy: | 1 % |
kwas eikozadeinowy: | 1,5 % |
Sposób spożycia: jako dodatek do musli, mleka roślinnego, soku lub shake'a.
Kraj pochodzenia: Litwa