

Pojemność (gram) | Cena (netto) | Dodaj do koszyka |
---|---|---|
Świeże daktyle Medjool dojrzewają na palmie do stanu brązowego z pomarszczoną skórką dzięki czemu są bardziej soczyste, lepiej smakują oraz zachowują większość swoich dobroczynnych składników.
Daktyle medjool charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym wynoszącym od 43 do 54 IG.
Składniki: 100 % daktyle Medjool świeże z pestką.
Średnia wartość odżywcza w | 100 g produktu: | % RWS * |
Wartość energetyczna: | 1223 kJ / 289 kcal | 14,5 % |
Tłuszcz: | 0,4 g | 0,57 % |
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 0,1 g | 0,5 % |
Węglowodany: | 65 g | 25 % |
- w tym cukry: | 65 g | 72,22 % |
Błonnik: | 8,7 g | - |
Białko: | 2 g | 4 % |
Sol: | 0,09 g | 1,5 % |
*RWS - referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).
Propozycja spożycia: najlepiej na surowo, można zapiekać, grillować. Świetnie smakują jako dodatek do sałatek, koktajli, musli, szaszłyków, a ze względu na swoją wielkość idealnie nadają się aby je faszerować i podawać w gorącej, gorzkiej czekoladzie.
Przechowywanie: suche i chłodne miejsce. Produkt naturalny i zbyt wysoka temperatura może spowodować „pocenie się” (lekkie wydzielanie soków), a także przyspieszyć naturalny proces krystalizacji cukrów (tak jak w przypadku miodu). Krystalizacja cukrów lub odchodząca skórka nie ma wpływu na wartości smakowe i odżywcze. Minusowa temperatura (-18 °C) przedłuża świeżość produktu, dlatego daktyle mogą być kilkukrotnie zamrażane (nie zalecamy mrożenia).
Kraj pochodzenia: Izrael