Jagody goji to małe, czerwone owoce, które posiadają wyjątkowe właściwości. Rosną na krzewie o łacińskiej nazwie Lycium Barbarum (kolcowój pospolity, kolcowój szkarłatny). Roślina występuje naturalnie w Chinach, Tybecie oraz Mongolii.
Morela (Armeniaca Scop.) - jest rośliną wieloletnią, należącą do rodziny różowatych (Rosaceae). Jest uprawiana w wielu krajach świata, także w Polsce. Pochodzi z Azji.
Berberys zwyczajny lub inaczej Berberys pospolity jest gatunkiem krzewu należącym do rodziny berberysowatych. Znany jest też jako: kwaśnica pospolita, kwaśniec. Występuje w stanie dzikim w Europie.
Aronia czarna jest gatunkiem krzewu należącym do rodziny różowatych. Pochodzi ze wschodnich wybrzeży kontynentu północnoamerykańskiego, na którym występuje w stanie dzikim. W Polsce uprawiany na plantacjach, sporadycznie sadzony w lasach.
Figowiec pospolity (Ficus carica L.), zwany też figą pospolitą, figą karyjską, drzewem figowym lub figowcem owocowym jest gatunkiem drzewa lub krzewu należącym do rodziny morwowatych.
W Europie poznano orzechy coli pod koniec XVI wieku. Wyciąg, suszony i zmielony surowiec stosowano już wtedy do przygotowania napojów orzeźwiających. Bogate w kofeinę orzechy cola pochodzą z tropikalnych wybrzeży zachodniej Afryki. Stosowane z powodzeniem w celu uzyskania wymarzonej szczupłej sylwetki.
Kwaśne owoce rokitnika (Hippophae rhamnoides), o charakterystycznym lekko ananasowym aromacie. Znajduje swoje zastosowanie w kuchni między innymi do produkcji przetworów, jako dodatek do mięs itd. Zbierany od sierpnia do października. Jest rośliną pochodzącą z głębokiej Syberii, zwany także ,,złotem syberii".
Jest to drzewo pochodzące z rodziny trudziczkowatych – Combretaceae - dorasta do 24 m wys. Owocem jest zielonożółty lub brunatny pestkowiec, jajowaty, do 2,5 cm długości. Owoc migdałecznika w Tybecie nazywany Arura - „owoc długiego życia”. Stosowany przy kaszlu, kłopotach trawiennych, stanach zapalnych, wzdęciach, zaparciach i hemoroidach.
Owoce czarnej porzeczki charakteryzują się słodko - kwaśnym smakiem oraz czarnym kolorem. Czarna porzeczka posiada szerokie zastosowanie w medycynie naturalnej oraz w przemyśle spożywczym, np. do przygotowania soków, nalewek lub jako dodatek do deserów, dań itp.
NEWSLETTER
Did you know that we ship to over 24 different countries